Overslaan en naar de inhoud gaan

Bro Upkot siert de Gentse skyline

DOVA 016 - Bro Upkot

Vlaanderens hoogste studententoren staat in Gent.

De Gentse skyline wordt al sinds de middeleeuwen gedefinieerd door drie iconische torens: de Sint-Niklaaskerk (76m), de Sint-Baafskathedraal (89m) en het Belfort (95m).

Daar mag sinds kort gerust Bro Upkot toe gerekend worden, van het Gentse Upgrade Estate en architectenbureau Archipl Architecten. Met zijn 60 meter is het de hoogste studententoren van Vlaanderen en biedt hij plaats aan maar liefst 311 studenten.

DOVA 016 - Bro Upkot III

Upgrade Estate realiseert en beheert al meer dan twintig jaar huisvesting voor studenten en young professionals, maar waakt erover dat het meer is dan louter een bureau en een bed in een klein kamertje. "De bouw van een studententoren zoals Bro Upkot moet passen binnen een totaalconcept. Het is niet onze ambitie om louter huisvesting te voorzien voor studenten. Onze filosofie is dat het gebouw slechts het decor is waarin mensen elkaar ontmoeten, met elkaar kunnen connecteren", vertelt CEO Koenraad Belsack.

 

Community

Naast de 311 studentenkamers telt de nieuwste studententoren in Gent ook nog eens 41 gemeenschappelijke ruimtes.
"Dat zijn leefkeukens waar studenten samen kunnen koken en eten, chillrooms, een fitness, een gameroom en een studiecafé op de bovenste verdieping met een fantastisch panoramisch uitzicht over Gent", somt Belsack op.

De fonkelnieuwe studententoren is niet alleen vanuit esthetisch oogpunt een meerwaarde voor de Arteveldestad, maar scoort bovendien hoge ogen op het vlak van duurzaamheid en ecologie.

"Met Limoengroen beschikt Upgrade Estate over een eigen duurzaamheidsafdeling," zegt Belsack, "die nadenkt en adviseert over innovatief en energiebewust wonen. Zo is Bro Upkot een compleet gasvrij gebouw en wordt het verwarmd middels twee zware warmtepompen. We hebben hoogrendementsglas, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en akoestische isolatie gebruikt. Er werd ook een ecologische led-verlichting voorzien. Het water dat studenten verbruiken aan de wastafel of tijdens het douchen wordt hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen. We hebben becijferd dat we door die waterrecuperatie jaarlijks een kleine 300.000 liter drinkwater besparen."

Al deze voorzieningen zorgen elk jaar voor een besparing van zo'n 139 ton CO2.

Lees binnenkort meer over Bro Upkot in het decembernummer van ons ledenmagazine 'De Oost-Vlaamse Aannemer'