Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan De Nul Group, EEG en Willemen Construct bouwen nieuw VRT-gebouw

Ledennieuws
  Steven Imschoot
  24 June 2021
Consortium VRT Morgen bouwt nieuw VRT-gebouw

De VRT heeft een partner gekozen voor de bouw van het nieuwe VRT-huis. De opdracht werd gegund aan het consortium VRT Morgen waar onder andere onze leden Jan De Nul Group, EEG en Willemen Construct deel van uitmaken.

Consortium VRT Morgen bouwt nieuw VRT-gebouw

Octogonaal

Het nieuwe VRT-huis is een veelzijdig gebouw, zowel figuurlijk als letterlijk door het achthoekige basisvolume.

De basis is een achthoekig volume waar de connectie met de omgeving belangrijk is. Er is een ruime en uitnodigende ontvangstruimte, een eventruimte van 500 m², een bedrijfsrestaurant, drie grote televisiestudio’s en logistieke werkruimtes zoals laad- en loszones, de regie, loges enzovoort. Parkeren zal ondergronds gebeuren.

Bovenop de basis bevindt zich het veld van drie verdiepingen of werkvloeren, die geperforeerd zijn door vijf binnentuinen. Op deze drie open werkvloeren staan samenwerking en ontmoeting centraal. Hier bevinden zich de nieuwsstudio en de radiostudio’s en maak je bovendien heel makkelijk media omdat verschillende mediafaciliteiten op de werkvloer geïntegreerd zijn. Verder zijn er plekken om samen te werken, te brainstormen, in stilte te werken … afhankelijk waarnaar een medewerker op zoek is.

Het nieuwe VRT-huis in enkele cijfers

  • 65.000 m² gebouw; elke verdieping is 2 voetbalvelden groot
  • 18.000 m² flexibele werkplekken
  • 10.000 m² ontmoetingsruimtes
  • 5.000 m² groene ruimte
  • 2.300 m² zonnepanelen
  • 500 m² eventruimte
  • 5 binnentuinen
  • 5 radiostudio's
  • 3 grote tv-studio's
  • 1 studio op de nieuwsvloer
Het nieuwe VRT-huis is een horizontaal gebouw met een totale oppervlakte van zo’n 65.000 m², waarvan 40.000 m² bovengronds. Het gebouw bestaat uit twee gestapelde volumes. Het gelijkvloers heeft een heel uitnodigende ontvangstruimte en richt zich naar het mediaplein, de stad en het park. Verder zijn er drie open, ruime verdiepingen waar ontmoeting en samenwerking centraal staan. De nieuwsstudio bevindt zich midden in het werkveld, op de tweede verdieping. Deze studio staat via een glazen wand in verbinding met het hart van de redactie. Ook de radiostudio’s en de flexibele plekken om content te creëren bevinden zich in het Veld VRT. Daarnaast zijn er nog drie grote televisiestudio’s aanwezig in de Basis VRT, het onderste volume van het gebouw.
Consortium VRT Morgen bouwt nieuwe VRT-gebouw

Consortium VRT Morgen

De VRT heeft de opdracht voor de bouw van het nieuwe VRT-huis gegund aan het bouwteam bestaande uit OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG.

'De VRT heeft gekozen voor een mooi en sterk ontwerp waarin de medewerkers zich goed zullen voelen om creatief te zijn. De beslissing om voor dit project opnieuw te kiezen voor Reyserssite, hangt samen met het belang om de Vlaamse Gemeenschap blijvend verantwoordelijkheid te laten nemen in Brussel. Als grootste Vlaams cultuurinstituut laat de VRT Brussel niet los en versterkt daarmee verder de band tussen Vlaanderen en Brussel. Het nieuwe gebouw zal niet alleen het omroepcentrum zijn maar tevens een open huis voor alle Vlamingen', reageert Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.

Het bouwteam heeft de ambitie om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. De komende maanden worden de VRT-medewerkers van nabij betrokken om vast te leggen hoe de merken en afdelingen zich ruimtelijk tot elkaar zullen verhouden. Intussen wordt het dossier klaargemaakt voor de aanvraag van de bouwvergunning. Wanneer deze vergunning afgeleverd is, wordt de exacte startdatum van de werken bepaald. Het doel is om te verhuizen vanaf de zomer van 2026.

(© Afbeeldingen: Consortium VRT Morgen)

Lid van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en ook nieuws dat je wil delen?
Vul vrijblijvend onderstaand formulier in.

Gerelateerde artikels